Waar moet ik beginnen?

Columnreeks: Bouwen voor een toekomst
Verschenen in: V – Vegan magazine – najaar 2009 – nr. 82

Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik de sleutel van het door ons gekochte huis. Daar stonden we dan in een afgeleefd huis te zoeken naar de spullen die we eventueel nog konden hergebruiken. Nu, een jaar later, ligt er alleen nog een stukje laminaat in de kamer dat ons herinnert aan de oorspronkelijke inrichting. Niet omdat we het mooi vinden, maar omdat het nog niet nodig is geweest om het weg te gooien.
In de komende V’s ga ik verslag doen van de verbouwing van ons huis. Als ervaringsdeskundige wil ik jullie laten zien tegen welke typische problemen de vega-klusser aanloopt, mogelijke oplossingen daarvoor bieden, en ook welke mogelijkheden er zijn voor duurzaam bouwen. Er komt heel wat kijken bij een renovatie van een huis en je moet ergens beginnen, maar waar? In dit eerste artikel van deze rubriek een antwoord op deze vraag.

Al voordat we de sleutel in handen hadden, vroegen we ons af waar te beginnen. De overeenkomsten tussen het huis op het moment dat we besloten het te kopen en het beoogde eindresultaat waren gering. Een op het eerste gezicht veel te grote afvalcontainer van 10m3 moest daar de eerste verandering in brengen. Deze eerste uitgave van de verbouwing was echter veel eerder vol dan het huis leeg. Met vloeren, plafonds, niet-dragende binnenwanden, badkamers en meer is een afvalberg te maken waarvan je je afvraagt of het überhaupt nog wel een milieuvriendelijke verbouwing kan worden. Want dat was toch eigenlijk wel de bedoeling. En de bestelauto die speciaal is aangeschaft voor de verbouwing zal het broeikaseffect evenmin terugdringen.
Desondanks is de auto onmisbaar gebleken, zelfs voor de milieubewuste vega-klusser. Voor het afvoeren van grote hoeveelheden afval en het ophalen van heel veel bouwmaterialen en andere spullen kun je niet zonder.
Na deze eerste investeringen moest een begin gemaakt worden met het daadwerkelijke bouwproces. Hier gold eveneens: waar moet je beginnen?
Ga ik mijn huis van onder tot boven voorzien van zonnepanelen? Isoleer ik mijn huis zo goed dat er bijna geen verwarming meer nodig is? Gebruik ik de meest milieuvriendelijke materialen? Ga ik mijn wc met regenwater doorspoelen? Breng ik een geavanceerd ventilatiesysteem aan? Of ga ik warmteterugwinning op mijn douchewater toepassen? En waarom eigenlijk niet gewoon allemaal?
Budgettair gezien is dat laatste, zeker voor ons, geen optie. Het is waarschijnlijk zelfs vanuit milieuoogpunt niet eens de beste oplossing.

Om terug te komen op de vraag waar te beginnen als milieubewuste vega-klusser, is het goed te weten waar de belasting op het milieu van een woning uit bestaat. Door middel van complexe rekenmethodes waar een scala aan milieueffecten bij elkaar opgeteld worden, kan hierover een uitspraak worden gedaan. Globaal genomen kun je dan zeggen dat de milieubelasting van een gemiddelde Nederlandse woning voor ongeveer 5% bestaat uit waterverbruik, voor 60-80% uit energieverbruik en voor de rest uit bouwmaterialen.
De grootste milieuwinst is daarom meestal te behalen door het energieverbruik terug te brengen.
Het terugbrengen van het energieverbruik was in ons geval een absolute must. De halfsteens muren van ons hoekhuis met daarin voornamelijk enkel glas hielden zo weinig warmte binnen, dat we afgelopen winter een paar keer het ijs van het aanrecht moesten krabben. Inmiddels is het huis voorzien van een flinke laag isolatiemateriaal en zijn alle ramen vervangen door goed isolatieglas (HR++). Een ijsfestijn zoals afgelopen winter verwacht ik hier niet meer mee te maken. Inmiddels hebben de maatregelen deze zomer al hun nut bewezen. Door het isolatiemateriaal, maar vooral door het zonterugkaatsende isolatieglas, was het op warme dagen toch aangenaam van temperatuur.
Het aanbrengen van isolatiemateriaal en -glas is een investering die snel terug te verdienen is doordat de energierekening omlaag gaat. De terugverdientijd kan nog korter zijn door subsidie aan te vragen. Per 1 juli 2009 is er voor huiseigenaren een subsidie voor het plaatsen van HR++ isolatieglas. Voor voorwaarden en meer informatie zie www.meermetminder.nl.

Verschenen in:

One thought on “Waar moet ik beginnen?

 1. hondenvoer kiezen

  Vet en Suiker maakt honden zwaar
  Hondenvoer dat rijk is aan zout, olie, suiker en vetten zorgt ervoor dat honden gauw te
  zwaar worden.
  Fabricanten van hondenvoer voegen ook kleurstoffen toe, en dat terwijl
  honden kleuren niet kunnen zien.
  Een bepaald merknaam hondenvoer dat wordt geadverteerd als ‘gezonde kip ‘, bevat maar
  4% stukjes kip.
  De grootste fabricanten hebben enkele dingen gemeen: lage prijzen en gebruiken goedkopere
  ingrediënten.
  De moeilijkheid is dat baasjes niet weten dat er betere
  alternatieven beschikbaar zijn, en dat mensen buitengewoon merkentrouw zijn.
  De voornaamste oorzaak van te zware honden is niet altijd
  het type voedsel, maar met name de hoeveelheid en een tekort aan lichaamsbeweging.

Comments are closed.