Een duurzame wastafel dankzij internet

Columnreeks: Bouwen voor een toekomst
Verschenen in: V – Vegan magazine – winter 2009/2010 – nr. 83

Wie wel eens naar RTL 4 kijkt, kan soms twee uur lang klus- en woontv kijken op één dag. En wie niet alleen naar RTL 4 maar ook naar alle andere zenders kijkt, kan in een willekeurige week (ik heb het geteld!) maar liefst 33 uur klus-, woon-, verhuis- en tuintelevisie kijken.

Hoewel ik graag naar zulke programma’s kijk, haal ik nog niet eens 10% ervan. Ik moet immers zo af en toe ook slapen, eten en zelf de handen uit de mouwen steken. Wat mij opvalt bij die woonprogramma’s is dat renoveren doorgaans opgevat wordt als het inbrengen van nieuwe spullen in een bestaand huis. Dat is op zich niet zo gek als je bedenkt dat klusprogramma’s mogelijk gemaakt worden door grote bouwmarkten. Nu zul je er niet aan ontkomen om wat nieuwe spullen te moeten kopen als je gaat klussen, maar dat betekent niet dat de grote bouwmarkten de enige plaats zijn om aan je materialen te komen.

Als hobbyklusser is tijd niet zo duur en kan het naast goedkoop ook leuk zijn om te speuren naar tweedehands spullen. Ik schrijf heel bewust ‘kan’ goedkoop zijn.

Het spaarzame moment dat bij een klusprogramma aandacht was voor tweedehands spullen, was tijdens een bezoek aan een groot bedrijf voor tweedehands bouwmaterialen. Ik had dat onthouden en ben erheen gegaan. Daar aangekomen was ik al snel een illusie armer: de meeste spullen waren minstens net zo duur als nieuwe en in ieder geval onbetaalbaar. Een veel betere plaats voor tweedehands spullen blijkt internet te zijn. Op diverse websites bieden particulieren nagenoeg alle spullen aan die de klusser nodig heeft (en meer).Vanachter je computer kun je heel gericht op zoek gaan en vaak zelfs iets in de buurt vinden. Zo heb ik laatst bij iemand een paar straten verderop een kapstok gekocht, via internet. Dichterbij, goedkoper en mooier dan alle kapstokken bij bouwmarkten en woonwinkels!

Nu gaat het misschien wat te ver om de vier schroefjes die nodig waren om de kapstok aan de muur te bevestigen te scharen onder het kopje ‘klussen’. Een beter voorbeeld is mijn wastafel. Via internet ben ik op zoek gegaan naar een wastafel. Er worden er (dagelijks) zo ontzettend veel aangeboden, dat je wel heel kieskeurig moet zijn, wil er niets voor je tussen zitten. Niet ver uit de buurt had ik een mooi wastafeltje gevonden met een mooie kraan. Dat laatste is wel zo prettig want al maakt de kraan nog zo’n klein deel uit van het geheel, het is een van de duurste onderdelen. Voor vijftig euro had ik een kraan, een wastafel en een kastje. Het kastje had zijn beste tijd wel gehad (lees: was afzichtelijk), maar daar was het me niet om te doen. Om een mooi geheel te krijgen in mijn badkamer ben ik zelf een kastje gaan timmeren van hout, dat ik – je raadt het al – eveneens via internet gekocht heb. Van het oude kastje heb ik de scharnieren (los in de bouwmarkt niet echt goedkoop) eraf gehaald en op mijn nieuwe deurtjes gezet. De ronding voor de wastafel die in het oude kastje zat, heb ik makkelijk over kunnen nemen in mijn nieuw te timmeren kastje. Zo heeft het oude kastje toch nog zijn nut gehad en heb ik redelijk eenvoudig een unieke wastafelcombinatie kunnen maken.

De levensduur van spullen verlengen door middel van hergebruik is een eenvoudige en nuttige manier om het milieu te besparen. Maar dat is wellicht niet de enige milieuwinst die er te behalen valt. Doordat tweedehands spullen veel goedkoper zijn dan nieuwe materialen houd je geld over om op andere gebieden te investeren in het milieu. Of natuurlijk om een nieuwe spiegel op maat te laten snijden, want dat ontbrak er nog aan. Daar is het milieu misschien niet direct bij geholpen, maar het oog wil ook wat. En dat oog moet er zo lang mogelijk van kunnen genieten zodat het niet in de verleiding komt wekelijks 33 uur lang naar woontelevisie te kijken om te zien hoe je dure spullen die nog niet versleten zijn zo snel mogelijk moet vervangen.

One thought on “Een duurzame wastafel dankzij internet

 1. hondenvoer kopen

  Vet- en suikerrijk voer maakt honden dik
  Hondenvoer dat rijk is aan olie, zout, suiker en vetten zorgt ervoor dat honden gauw
  te zwaar worden.
  Producenten van hondenvoer voegen ook kleurstoffen toe, en dat terwijl honden kleurenblind zijn.
  Een bepaald merknaam hondenvoer dat wordt geadverteerd als ‘sappige kip ‘, bevat enkel 4% stukjes kip.

  De grootste producenten hebben enkele dingen overeenkomstig: goedkoop geprijst en gebruiken goedkopere producten.
  De moeilijkheid is dat hondeneigenaren niet weten dat er betere andere mogelijkheden beschikbaar zijn, en dat consumenten enorm merkentrouw zijn.
  De belangrijkste oorzaak van te zware honden ligt niet aan het merk voeding, maar met name
  de hoeveelheden en een tekort aan beweging.

Comments are closed.