Stopcontacten

Columnreeks: Bouwen voor een toekomst
Verschenen in: V – Vegan magazine – zomer 2010 – nr. 85

In mijn vorige woning had ik altijd een gebrek aan stopcontacten. Behalve het stopcontact onder het lichtknopje handig voor de stofzuiger waren in de meeste kamers slechts twee stopcontacten aanwezig. Dat terwijl ik bijvoorbeeld in de keuken meer dan twee apparaten te voeden had. Het verschil tussen het kleine aantal stopcontacten en het grote aantal stekkers werd opgelost door middel van niet al te elegante stekkerblokken. Aangezien in ons nieuwe huis alle elektra opnieuw moest worden aangelegd, wilde ik dit zoveel mogelijk voorkomen.

Zodra de eerste houten balken van het nieuwe skelet overeind stonden, moest er al nagedacht worden over de plaats van de stopcontacten. Om te bepalen waar je stopcontacten wilt hebben, is het handig om te weten hoe de kamer ingericht zal worden. Er werd dus een plan gemaakt: een lichtknopje naast de deur, met daaronder een stopcontact – handig voor de stofzuiger. Aan het hoofdeind van het tweepersoonsbed ieder twee stopcontacten voor de wekker en wie weet wat er ooit nog bijkomt. Aan de andere kant van het kamertje, onder het raam, zou een ladekastje komen te staan, met daarop waarschijnlijk een lampje. Dus ook daar twee stopcontacten. En met het idee dat je van stopcontacten eigenlijk nooit te veel kunt hebben, werden ook de andere kamers rijkelijk voorzien van stopcontacten.

Al deze stopcontacten zijn verbonden met de meterkast. Inmiddels heb ik zeven elektragroepen in gebruik en ligt er van iedere kleur (blauw, bruin en groen-geel) 200 meter elektriciteitsdraad door het huis. Al zou het snoer van mijn stofzuiger slechts drie meter lang zijn, dan nog kan ik er op iedere plaats in huis mee komen.

Het is handig, heel handig om heel veel stopcontacten in huis te hebben, totdat je een nieuwe baan hebt en blijkt dat je werkgever een boek heeft geschreven over elektrostress. Ik had er voordien nog nooit van gehoord. In dat boek staat dat de straling van bijvoorbeeld mobiele telefoontjes, te vergelijken met de straling van een magnetron, elektrostress zou veroorzaken. In Nederland wordt het probleem nog niet heel serieus genomen door de overheid. In plaats van de Europese grenswaarden te hanteren – die volgens het boek niet streng genoeg zijn – wordt de grens bepaald door een eigen testmethode. Deze bestaat eruit een mobiele telefoon naast een zak gevuld met water te houden en de temperatuursverhoging van het water te meten. Als deze na zes minuten niet meer dan één graad is gestegen, wordt de straling veilig geacht. Andere onderzoeken wijzen echter uit dat de gezondheidsklachten als gevolg van straling verder gaan dan een warm hoofd. Ze lopen volgens het boek uiteen van vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen tot kanker, leukemie en reuma.

Een stopcontact is nog geen mobiele telefoon. Goed nieuws zou je denken, maar niets blijkt minder waar. Ook snoeren en apparaten die zijn aangesloten zenden straling uit. Bovendien zenden de elektriciteitsdraden in de muren die stopcontacten voorzien van spanning ook straling uit, zelfs als ze niet gebruikt worden. Zodra er spanning op staat, zenden zij straling uit. Met name in de slaapkamer zou dat problematisch zijn, omdat je dan gedurende lange tijd dicht met je hoofd in de buurt van de apparaten (bijvoorbeeld de wekkerradio) ligt.

Daar zit ik dan met een huis vol stopcontacten. En dan met name die twee handige dubbele stopcontacten aan het hoofdeinde van ons bed. Van de stopcontacten, 30 cm boven de vloer, naar het verzamelpunt in het plafond, en vanaf het plafond naar de meterkast beneden lopen draden waar continu spanning op staat en die mij, samen met de wekkerradio’s, dus iedere nacht van alle kanten bestralen. Weghalen dan maar?

Nee, ik moet er niet aan denken om al mijn muren weer open te breken en alles opnieuw aan te moeten leggen. Van het idee alleen al zou ik depressief worden. Bovendien lijkt me dat veel vermoeiender dan de vermoeidheid als gevolg van elektrostress. Voorlopig kies ik er dus voor om de risico’s voor mijn gezondheid voor lief te nemen en te genieten van de wekker die mij iedere morgen wekt om mijn elektrostressvolle kamer te verlaten.

One thought on “Stopcontacten

  1. CHARDET

    Het schijnt als je de draden die door de leidingen lopen, in elkaar draait, dat ze NIET ‘stralen’. Ene Den Hartog van het Genootschap voor Radionica en Radiësthesie , heeft daarover het eea geschreven.

Comments are closed.